Een bijzondere ruimte te midden van alle bedrijvigheid die het West Fries Gasthuis met zich meebrengt. Een ruimte voor contemplatie en gebed, samen zijn, bezinning, gesprek, overpeinzing en viering. Een fijne plek voor iedereen ongeacht zijn of haar geloofsovertuiging en achtergrond. Een plaats waar ruimte is voor stilte, vreugde en verdriet.
De ruimte bevindt zich op de begane grond in de nieuwbouw van het West Fries Gasthuis en grenst aan de gang bij de binnentuin, dicht bij de centrale hal.

''Zes jaar geleden maakten we het ontwerp voor de nieuwe centrale hal van het WFG en waren nauw betrokken bij de bouw. Zo ontstond er een betrokkenheid met het WFG.

De vraag om ook na te willen denken over het ontwerpen van een ''stilteruimte'' voor het gasthuis werd door ons met enthousiasme ontvangen. We waren ons bewust van de complexiteit van de opdracht. Hoe om te gaan met bijvoorbeeld alle verschillende geloofs,- en levensovertuigingen ? We hebben de ruimte zo ontworpen dat ieder mens ongeacht zijn of haar leeftijd, religieuze voorkeur of achtergrond zich er welkom voelt om op eigen verkozen wijze in respect te mogen zijn.
Er is om dit te bereiken bewust gekozen voor het weglaten van religieus geaarde symboliek. In plaats daarvan is er een omvattend kunstwerk gecreëerd waar een ieder zich mee mag verbinden en verwonderen om universele schoonheid.''

De stilteruimte wordt gekenmerkt door zowel openheid als geborgenheid.

Openheid zie je terug in de entree. Het licht vanuit de binnentuin komt door het open karakter van de entree binnen en wordt zijlings prettig gefilterd door de red cederhouten lamellen die aan beide zijden geplaatst zijn. Dichtbij de entree staan de lamellen in een dusdanige positie dat doorkijk mogelijk is. Naarmate men dieper de ruimte in komt sluiten ze zich en bieden daar beschutting. De lamellen creëren een mooi lijnenspel van licht.

Het achterste deel van de ruimte wordt gemarkeerd door een gebogen achterwand. Deze vorm geeft een geborgen gevoel en creëert ruimte voor de geest.

De achterwand, in zijn totaliteit, is een verbindend kunstwerk dat de ruimte versterkt in zijn zingevende maar ook troostende functie. Op de gebogen , subtiel verlichte wand vormen houten bloemen over de wand uitzwermend een inspirerend beeld. Iedere bloem is opgebouwd uit houten red cederen blokken in een aantal verschillende hoeken en vlakken gezaagd. Ieder blok heeft een gat waar geschreven briefjes in mogen komen. De briefjes zijn door iedere bezoeker van de stilteruimte te gebruiken om een wens, woord van dank, tekening , gedachte of ervaring op kwijt te kunnen. Daarna laat men de briefjes achter in het kunstwerk.

Alle achtergelaten briefjes zullen zorgvuldig bewaard worden.

Eens per jaar worden van de briefjes nieuwe gelijkende bloemvormen gemaakt door ze te verwerken tot papierpulp en te gieten in een bloemvormen mal.

studio-baak-luwte-1-tmb-1400
studio-baak-luwte-2-tmb-1400
studio-baak-luwte-3-tmb-1400
studio-baak-luwte-4-tmb-1400
studio-baak-luwte-5-tmb-1400
studio-baak-luwte-6-tmb-1400
studio-baak-luwte-7-tmb-1400